Rijkdom komt van binnenuit


Het is iets dat velen al jong aanleren: het zoeken van bevestiging van je waarde als mens buiten jezelf.

Dit wordt aangeleerd op subtiele manieren. Je wordt geacht je best te doen op school, bepaalde niveaus te halen. De basisschool eindigt met de Cito-toets die levensbepalend lijkt te zijn, in elk geval zo voelt voor kinderen. Het gebruik van de termen ‘hoogopgeleid’ en ‘laagopgeleid’ helpen hier niet bij. Je waarde wordt bepaald door je prestatie, leer je als twaalfjarige.

Als puber zoek je als vanzelf bevestiging buiten jezelf. Dit heeft deels te maken met de ontwikkeling van het brein. De over- en onderontwikkeling van bepaalde hersengebieden zorgt voor een extreme focus op zichzelf en leeftijdsgenoten, maar juist weinig oog voor de rest van de wereld. In de tienertijd draait alles om jezelf ontdekken. Dit is echter binnen strakke kaders. Je wordt hard afgerekend als je niet ‘normaal’ doet, als je buiten de norm valt. In deze periode is er druk om te presteren op sociaal én schools vlak.

Dit wordt wederom bevestigd in het vervolgonderwijs. Deadlines moeten worden gehaald, hoge cijfers worden beloond. Het is de bedoeling dat je de stof binnen een bepaalde periode tot je neemt en deze ook kan laten zien op de manier die getoetst wordt. Ofwel: de bekende uitspraak ‘don’t judge a fish by it’s ability to climb a tree’ gaat niet bepaald op in het huidige schoolsysteem. Natuurlijk heb je enige keuze in welk middelbaar onderwijs je gaat volgen en welke vervolgopleiding je kiest, maar daarbinnen is het vooral de bedoeling dat je binnen de lijntjes kleurt en je aanpast aan de norm.

Daarnaast heb je de mensen die geen vervolgopleiding gaan doen of hiermee stoppen (als ze achttien jaar of ouder zijn). Soms gedwongen, soms uit vrije wil. Vrijwel altijd gepaard met onbegrip van ouders, familie, de samenleving. Maar hoe moet het dan met je toekomst? Je kan toch geen baan vinden zonder opleiding?

Angst. We leven in een wereld die draait op angst. Kijkend naar de mensheid door de geschiedenis heen is dit al zo sinds het ontstaan van de eerste steden. Of het nu in de naam van een geloof is of van ‘atheïsme’. Het westerse atheïsme roept overigens scepsis in me op, wat ik immers zie is een wereld vol gelovigen in.. geld. Op dit moment is het grootste geloof in de wereld geld. Vrijwel niks roept zoveel ontzag, angst, liefde, verlangen, haat, afgunst, ontkenning en meer op als geld. Wie gelooft in geld, gelooft net zo goed in iets ontastbaars als wie gelooft in God. Ik zeg niet dat beide niet ‘echt’ zijn. Ik geloof dat je ervaart en leeft naar wat je gelooft. Ofwel: ieder mens gelooft ergens in, bewust of onbewust, hoezeer ze zichzelf ook bestempelen als rationeel en hoezeer ze mensen die in God, het Universum en/of andere onzichtbare entiteiten geloven ook bestempelen als dom.

Dit is hoe ieder mens zijn of haar eigen realiteit creëert. Hoezeer we ook aanleren dat je waarde zit in wat je doet of bezit, dit is alleen waar als je het gelooft. Het is net zo goed mogelijk om aan te nemen dat alles wat je zoekt, alles waar je naar verlangt, alles wat je wilt op dit moment al in je zit. Op elk moment in je zit.

Hoe fijn zou het zijn om je vervuld te voelen, ook zonder veel geld of spullen? Om je verbonden te voelen, ook als je alleen bent? Om je geliefd te voelen, zonder externe bevestiging?

Ik kan zelf zo de neiging hebben om wat ik wil buiten mezelf te zoeken. Bevestiging dat ik het goed doe. Bevestiging dat ik liefde waard ben. Bevestiging dat er genoeg geld/tijd/ruimte is voor mij. Maar hoe fijn de korte termijn shot aan geluksstofjes ook is als ik de bevestiging krijg, het geeft nooit diepere voldoening. Ik blijf me anxious voelen en heb steeds opnieuw bevestiging nodig.

De momenten dat ik echte rust, voldoening en vertrouwen ervaar zijn de momenten dat ik aanwezig blijf bij mezelf. Als ik simpelweg blijf bij het discomfort, de racende gedachten er laat zijn zonder eraan vast te klampen, de sensaties opmerk in mijn lichaam zonder direct mee te gaan in mijn fight or flight neiging. Vervolgens kan ik vanuit zachtheid een stap zetten in de richting van mijn waarden, in de richting van mijn droomleven.

Hoe meer ik zak, hoe meer ik voel dat alles in me zit op elk moment. En ik geloof dat dat ook geldt voor jou, ongeacht je situatie nu in de exterme wereld. Je mag er zijn, simpelweg zijn, en zo waarde in de wereld brengen. En hoe meer je dat gelooft, hoe meer rijkdom je zal ervaren in de wereld om je heen.

Rijkdom komt van binnenuit.

Wil jij meer liefde, rust en vertrouwen voelen? Voel je je vaak overweldigd en verlang je naar een droomrelatie? Dan is 1:1 traject Inner to Outer Love er voor jou! Boek hier je gratis kennismakingsgesprek, waarin we vrijblijvend kijken of dit traject met mij bij jou past.

Liefs,
Annika Sofie


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *