We leven in een maatschappij waar één van de standaard antwoorden op de vraag hoe het met je gaat “druk” is. Hoewel lekker bezig zijn met zaken waar je blij van wordt en/of gepassioneerd over bent niet per se slecht is, is de hoeveelheid stress waar veel mensen onder gebukt gaan dat wel.
Als ik even google wat stress is, geeft Gezondheidsplein me de volgende definitie: “Stress helpt je lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline gaat maken. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen, je ademhaling gaat sneller en je spieren spannen zich aan. Op die manier kun je optimaal reageren op het ‘gevaar’. Als het gevaar op korte termijn nog niet geweken is, maakt je lichaam ook nog cortisol aan, een ander stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt.” Belangrijk om te weten hierbij is dat je lichaam geen onderscheid maakt tussen een grote spin in je huis, een overvaller in een steegje of een naderende deadline.
Een zekere mate van stress is gezond. Het zorgt ervoor dat je alert wordt en klaar bent voor actie. Als het langere tijd aanhoudt of vaak aanwezig is, is het echter schadelijk. Zeker voor mensen met angstklachten of onveilige hechting (waarbij angstklachten vaak aanwezig zijn) kan stress een chronische staat van zijn worden. Een uitzondering hierop is de vermijdende hechtingsstijl, waar het stresssysteem juist te weinig geactiveerd wordt. Ook dit zorgt voor problemen, maar in deze blog gaat het over een te geactiveerd stresssysteem. Dat is iets waar ik ervaring mee heb: zo lang ik me kan herinneren heb ik altijd veel stress ervaren. Dit uitte zich op allerlei verschillende manieren: fysiek kreeg ik vage klachten als buikpijn, hoofdpijn, migraineaanvallen, misselijkheid, moeheid en mentaal voelde ik me vaak ‘on edge’, alsof elke tegenvaller of trigger me volledig kon overspoelen omdat de druk continu al zo hoog voelt.
Hoewel het vrij normaal is om regelmatig stress te voelen, ligt er meer taboe op het voelen van angst. Daar wordt al snel het label angststoornis opgeplakt en gekeken hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. Ook voelen veel mensen met angst(stoornissen) zich gedwongen om het zoveel mogelijk te verbergen, door onbegrip of de kans om gepest, buitengesloten of gek gevonden te worden.
Het was voor mij dan ook een eye-opener toen ik erachter kwam dat stress en anxiety vormen van angst zijn, net als jaloezie, afgunst en paniek dat zijn. Het zijn specifieke vormen van angst, maar de bron is hetzelfde. Op welke vlakken je ook stress ervaart, dit heeft vaak te maken met een onderliggende overtuiging dat je niet goed genoeg bent, het niet goed doet, niet weet of je het wel kan, meer moet doen, etc. Angst dus. Het was en is voor mij superbelangrijk om dit te erkennen. Dat het niet normaal is om continu pijn te ervaren in mijn lichaam, maar een teken van overmatige stress die voortkomt uit angsten. Dat het belangrijk is om ‘ook uit te ademen’, zoals mijn vriend altijd tegen me zegt (“Vergeet je niet uit te ademen, schat?”).
Het is geen wonder voor mij dat er zoveel mensen kampen met overspannen/overwerkt zijn of burnout. Het wordt in deze maatschappij eerder gestimuleerd om over je grenzen te gaan, niet te zeuren en zeker niet kwetsbaar te delen over je onderliggende angsten en overtuigingen, dan om te luisteren naar je lichaam. Ik voel zelfs stress als ik dit typ, wetende dat er zoveel ‘moet’. Er moeten allerlei vaste lasten betaald worden, zoals huur of hypotheek en zorgverzekering. Er moeten dingen afkomen en deadlines gehaald worden voor werk en/of studie. En zo komen er vast nog dingen in je op waarvan jij het gevoel hebt dat ze moeten, zonder dat je dat zelf per se wilt. Natuurlijk heb je hier grotendeels een keuze in, maar deels ook niet.
Ik geloof zelf dat bewustzijn op zich al helend is. Door te beseffen dat stress en anxiety vormen van angst zijn, kunnen we er op een andere manier mee omgaan. We kunnen ook makkelijker opmerken wat we doen om die stress en angst niet te voelen. Misschien is je strategie heel hard werken, misschien verdoven en/of afleiding zoeken, misschien iets anders. Door te zien welke strategie je toepast, kun je ook kiezen om anders te handelen. Hiermee komen dieperliggende overtuigingen (waar angst vaak mee verbonden is) aan het licht, zodat je die kan helen. Simpelweg door de overtuigingen en emoties die eraan verbonden zijn te erkennen, ruimte te geven en er vanuit zachtheid bij te blijven. Zo kalmeer je je lichaam en zenuwstelsel, waardoor je vanzelf minder stress vult ervaren.
Wil jij meer liefde, rust en vertrouwen voelen? Voel je je vaak overweldigd en verlang je naar een droomrelatie? Dan is 1:1 traject Inner to Outer Love er voor jou! Boek hier je gratis kennismakingsgesprek, waarin we vrijblijvend kijken of dit traject met mij bij jou past.
Liefs,
Annika Sofie